żółty barwnik (opcjonalnie)
Masło, cukier, jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny umieszamy w jednej misce i ucieramy mikserem. Dodajemy następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach (do tzw. “suchego patyczka”). Po wyjęciu z piekarnika zostawić ją na 10 minut, a po upłynięciu tego czasu wyjąć z formy i całkowicie ostudzić. Przygotować lukier – cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać całość do uzyskania gładkiej konsystencji, można dodać też odrobinę żółtego barwnika. Gdyby lukier był zbyt gęsty – dodać więcej wody bądź soku z cytryny. Polać ciasto. Gotowe! 🙂
źródło: klik
mmm cudeńko 😀
Bo babki nie zawsze muszą być suche! Ja też lubię te wilgotne i takie cytrynowe:)
piękne zdjęcia.
Dziękuję 🙂 Miło mi, że się podobają 🙂
Urocza:):)
Serdeczności!!!
Tapenda
fajna jesteś, babko 🙂
Wygląda na przepyszną a te zdjęcia… pierwsza klasa!!
Faktycznie udanie wygląda.:)
pięknie się prezentuje 🙂 i prawdą jest że nie jest sucha 🙂
Dziękuję Wam baaardzo 😉
Piękna babka 🙂
Bardzo bardzo lubię takie baby 😉
zrobiłam – pyszna wyszła! Dziękuję za przepis!
Paulino, czy podając w składnikach śmietanę miałaś na myśli taką kwaśną czy kremówkę? Śliczna ta babeczka 🙂 Pozdrawiam!