Cytrynowe babeczki z dwukolorowym kremem cytrynowym

Jeżeli planujecie podczas zbliżających się świąt upiec jakieś babeczki, myślę, że powinniście rozważyć moją dzisiejszą propozycję 🙂 Są naprawdę pyszne! 🙂 Dodatkowo żółto-biały krem wygląda niezwykle wiosennie i lekko (choć to złudzenie – kalorii trochę w sobie ma ;)). W wersji wielkanocnej na szczycie babeczek możecie ułożyć np. po jednym czekoladowym jajeczku 🙂 Mocno zachęcam do spróbowania 🙂

 

Składniki na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny

Składniki na krem cytrynowy:

250 g mascarpone
1 szklanka śmietany 30 proc.
4 łyżki lemon curd (albo więcej, jeśli wolicie bardziej intensywny smak)
Żółty barwnik (opcjonalnie)Oraz:Kilka żółtych galaretek w cukrze bądź żelków np. w kształcie cytryn (opcjonalnie)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do mleka dodajemy sok i skórkę z cytryny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy potem na przemian mąkę z mlekiem, wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny, do momentu wykorzystania składników. Masę przelawamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Zajmujemy się przygotowaniem kremu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy następnie partiami mascarpone, a na sam koniec lemon curd – wszystko delikatnie miksujemy do połączenia. Masę możemy zabarwić na żółty kolor – ja połowę masy zabarwiłam na żółto, a resztę pozostawiłam białą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy całkowicie ostudzone babeczki (dwukolorowy krem uzyskamy, gdy do rękawa w pozycji poziomej nałożymy żółty krem z lewej strony, a biały z prawej). Na ich szczycie można na koniec ułożyć kawałki żółtych galaretek w cukrze bądź żelków. Smacznego! 🙂

33 komentarze

Odpowiedz