Czekoladowe muffinki Nigelli Lawson

Czekoladowe, klasyczne, szybkie muffinki według przepisu Nigelli Lawson. Jeśli potrzebujecie pewnego przepisu na muffinki – bez obaw sięgnijcie po ten. Robiłam je już wiele razy i nigdy się nie zawiodłam. Nawiasem mówiąc, w końcu znalazłam papierowe papilotki, które po upieczeniu muffinek zachowują idealny wygląd, bez plam od oleju! 🙂
Składniki na 12 muffinek standardowej wielkości (bądź 6 większych, jak na zdjęciach):
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
1 jajko
3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakako i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i również mieszamy. Łączymy łyżką zawartości obu misek do połączenia składników. Dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych i niedbale mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek, wyłożonych w blaszce na muffinki, a następnie posypujemy ich wierzch pozostałymi groszkami czekoladowymi. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego! 😉
 
źródło: Nigella Lawson

36 komentarzy

Odpowiedz