To już zdecydowany czas na grudniowe, świąteczne zapachy i łakocie! 🙂 Co powiecie zatem na błyskawiczne muffinki cynamonowo-miodowe z drobnymi kawałeczkami jabłka? Mi bardzo przypadły do gustu i wiem, że w tym miesiącu często pojawią się tuż obok filiżanki z ulubioną herbatą, a unoszący się zapach cynamonu będzie przypominał mi o zbliżających się wielkimi krokami świętach. Zachęcam do spróbowania 🙂
Składniki na 12 muffinek: 
100 g masła
1 duże jajko
1/2 szklanki miodu
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g do ciasta i 8 g do jabłka)
1/2 szklanki mleka
2 jabłka
Jabłka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnuszka, dodać pół łyżeczki cynamonu oraz pół opakowania cukru wanilinowego, dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Wszystkie suche składniki przesiać do jednej miski. Masło utrzeć z miodem, następnie dodać jajko – zmiksować ponownie. Dodać suche składniki i połączyć całość łyżką, wlać mleko – wymieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do papilotek warstwami – ciasto, drobno posiekane jabłuszka, ciasto (rozłożyć proporcje tak, by pokryć ok. 3/4 papilotki).  Piec przez ok. 20-25 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!

 

12 komentarzy

Odpowiedz