Sezon na dodawanie do wszystkiego cynamonu zdecydowanie uważam za otwarty! Gdy tylko robi się nieco chłodniej, namiętnie dosypuję go do wszelkich wypieków. Tym razem swojej zastosowanie (razem z aromatyczną wanilią) znalazł w domowej szarlotce. Oprócz jabłek w cieście znalazły się też gruszki, dzięki którym szarlotka smakuje jeszcze lepiej. Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatek mąki żytniej, ale jeśli jej nie macie, możecie dodać tylko pszenną. Do masy jabłkowo-gruszkowej można opcjonalnie dorzucić też rodzynki, suszoną żurawinę albo np. orzechy. Polecam! 🙂
Razowa szarlotka z gruszkami
Składniki (tortownica ok. 22 cm):
80 g mąki razowej żytniej
130 g mąki pszennej
130 g masła
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
2 łyżki cukru pudru
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg jabłek
1 kg gruszek
3 łyżki brązowego cukru albo miodu (lub więcej/mniej wg uznania)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżka bułki tartej albo mielonych migdałów
1 małe roztrzepane jajko
W misce umieścić mąkę pszenną i żytnią, dodać proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszać. Dodać masło i całość posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i śmietanę – całość sprawnie zagnieść, ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 45 min.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnuszka. Wlać sok z cytryny, dodać brązowy cukier i całość dusić na małym gazie przez ok. 10 minut. W tym czasie obrać gruszki i pokroić w kostkę – dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. Całość trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać cynamon i ziarenka wanilii – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (także na boki do ok. 3/4 wysokości blaszki). Resztki ciasta (powinny nam zostać) zagnieść, ponownie rozwałkować i wyciąć paski na kratkę. Na spód ciasta wysypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkowo-gruszkową i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, można przykryć folią aluminiową albo kawałkiem papieru do pieczenia. Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Apetyczne zdjęcia :] Połączenie gruszek z jablkami wydaje się być bardzo trafione :]
Zamarzyła mi się taka domowa szarlotka z dużą ilością jabłek 🙂 Twoja z dodatkiem gruszek musi smakować wspaniale 🙂
Też jestem w fazie “cynamon tu, cynamon tam”;)
Ale bym takie cudo zjadła, własnie teraz…:)
Przepiękne zdjęcia! *.*
Taka szarlotka musiała smakować obłędnie! 🙂
Napatrzeć się nie mogę na wersję Twojej szarlotki 🙂 Tak jesień można witać 🙂
Wspaniałą ta szarlotka 🙂