Nie masz maszynki ani czasu, żeby co chwilę mieszać domowe lody podczas zamrażania, aby uniknąć kryształków lodu? Śpieszę więc z przepisem na najprostsze waniliowe lody, które przygotowuje się bez mieszania i maszynki. Potrzebujemy tylko trochę śmietanki, jajka, cukier i aromatyczną laskę wanilii (bądź domowy cukier waniliowy). Jutro ma być podobno piękna pogoda. Niczego nie sugeruję, ale ja idę chyba zrobić kolejną porcję – może tym razem spróbuję w innym wariancie smakowym 🙂
Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)
Składniki:
300 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
2 jajka (z pewnego źródła, sparzone)
100 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii (można zastąpić domowym cukrem z wanilią)
Na samym początku należy przygotować trzy miski. W jednej umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka. Śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy ziarenka wanilii i połowę cukru (czyli 50 g) – miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy następnie partiami pozostały cukier (50 g). Zawartości wszystkich trzech misek łączymy łyżką. Masę przekładamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy na noc do zamrażarki. Gotowe! 🙂
super ! zapisuje do zakładek, czytaj do wypróbowania 🙂
Takie domowe to bym zjadła…<3
ale czadowe 😀
O! bez maszynki takie cuda są możliwe. Świetnie!
Wow, te lody wyglądają przepięknie! 🙂
Świetny przepis! *.*
Robiłam takie, zanim się maszyny do lodów dorobiłam 🙂 Pycha!
Bez maszyny też się da i wychodzą pyszne 😉
Lody zachęcają swoją prostotą i wygodą wykonania. I oczywiście cudowne zdjęcia 🙂
Mam pytanie, czy można je zrobić na truskawkowo? Obecnie sezon w pełni, więc szkoda by był nie skorzystać. Jeżeli można zrobić te lody o smaku truskawkowym, to w jaki sposób ?
Myślę, że można 🙂 Truskawki zawierają w sobie dużo wody, więc dałabym ok. 200 g pokrojonych truskawek, które wcześniej bym umieściła z dodatkiem cukru w garnuszku na małym ogniu, by sok nieco odparował.
Lody wyglądają pięknie! Mam małe pytanko, czy dodając pozostałe 50g cukru do białek mam cały czas ubijać czy wystarczy mieszać? 🙂
Cały czas ubijać 🙂
To biorę się do roboty! Dziękuję! 🙂