Dekoracje do wypieków niekoniecznie muszą być wykonywane ze słodkich lukrów plastycznych. Urocze kwiatki, idealne do ozdabiania wiosennych słodkości, możemy w bardzo prosty sposób uzyskać z suszonych w piekarniku kawałków ananasa. Niewiele przy nich pracy, a prezentują się bardzo elegancko na serniku czy babeczkach. Tak jak już obiecałam przy przepisie na sernik Pina Colada, pokażę krok po kroku, jak łatwo można taką dekorację przygotować samodzielnie w domu.
1. Ananasa obieramy (zostawiając jego środek).
2. Łyżeczką pozbywamy się sęków. Możemy zrobić to niedbale – kwiaty dzięki temu będą miały poszarpane brzegi i będą wyglądać realistycznie.
3. Ananasa kroimy ostrym nożem na bardzo cieniutkie kawałki.
4. Odkładamy na kuchenny ręcznik i przykrywamy kolejnym kawałkiem ręcznika, by pozbyć się z obu stron nadmiaru wilgoci.
5. Kawałki ananasa przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy piekarniku w 120 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut (co ok. 15 minut delikatnie obracamy plasterki, by wysuszyły się równo z obu stron).
6. Po tym czasie przekładamy kawałki podsuszonego ananasa do foremki na muffiny, by nadać im upragniony kształt kwiatów. Wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 20 minut (lub dłużej, w zależności od grubości kawałków ananasa – muszą być suche). Gdyby brzegi były zbytnio zarumienione, można zmniejszyć nieco temperaturę.
7. Gotowymi kwiatami ozdabiamy nasze wypieki tuż przed podaniem. Prezentują się pięknie zarówno na przeróżnych ciastach, jak i babeczkach. Prawda, że proste? 🙂 Z reszty ananasa, który nie zostanie wykorzystany do wykonania kwiatów, proponuję przygotować np. pyszny koktajl ananasowy.
dobry patent, nie wpadłabym na to. Trzeba wypróbować 🙂
“Gotowymi kwiatami ozdabiamy nasze wypieki tuż przed podaniem.” – czy to oznacza, że szybko namakają lub dzieje się z nimi coś innego, co wpływa niekorzystnie na wygląd? I drugie pytanie, niejako związane z poprzednim: jak długo można przechowywać takie ananasowe kwiaty przed udekorowaniem (np. w szczelnym pudełku)?
Dokładnie, kwiaty nie lubią wilgoci (np. z w styczności z kremem), więc koniecznie trzeba wypieki dekorować przed podaniem, by odpowiednio się prezentowały 😉 Kwiaty można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce i chronić je przed wilgocią. W związku z tym, że są bardzo delikatne, bo przygotowywane z cienkich plastrów ananasa (i dodatkowo uniesione dzięki częściowym suszeniu w formie na muffiny), trochę ciężko się je przechowuje, by pozostały w idealny stanie, więc proponuję wykorzystać je jak najszybciej 🙂 Ja przygotowywałam je dzień przed.
ojej *.* świetne są:)
Piękne takie ananasowe kwiaty 🙂 będę musiała sobie zrobić! 🙂
Ale śliczne! Nie tylko na dekorację tortu/ciasta 🙂
Wow cudowny pomysł! biegnę po ananasa 🙂
Jeju, jakie cuda ♥
Genialne! I jak fantastycznie prezentują się na cieście poniżej