5fc66-sernik-pina-colada

 

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik. W końcu udało mi się kupić potrzebne składniki i przyrządzić coś pysznego. Spód wykonałam z kokosowych ciasteczek, do tego warstwa serowa z dodatkiem mleka kokosowego i ananasowy curd, przygotowany na podstawie opublikowanego niegdyś przepisu na krem cytrynowy (znajdziecie go tutaj). Do dekoracji przygotowałam kwiaty z suszonych kawałków ananasa. Tutaj możecie zobaczyć dokładniejszą instrukcję, jak je wykonać – to całkiem prosta, iście wiosenna dekoracja (właśnie, ile można czekać na tę wiosnę?), która sprawdzi przy ozdabianiu wszelakich wypieków, np. babeczek, tortów.

 

Sernik kokosowo-ananasowy (Pina Colada)

Składniki (tortownica ok. 22 cm):

130 g herbatników kokosowych
30 g masła

1 kg twarogu
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
30 g wiórków kokosowych
400 ml mleka kokosowego
skórka z jednej małej cytryny

Ananasowy curd:

1 jajko
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki soku ananasowego
3 łyżki cukru
(lub mniej/więcej w zależności od potrzeby, należy spróbować)
100 g masła

Oraz:

Suszone kwiaty z kawałków ananasa

8afb4-sernik-ananasowo-kokosowy

Ciasteczka miksujemy na piasek. Przekładamy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Wyciągamy z piekarnika. Twaróg łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy następnie cukier, a potem kolejno jajka, miksując do połączenia. Dodajemy mleko i wiórki kokosowe oraz skórkę z cytryny – miksujemy. Przekładamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez ok. 70 minut w temp. 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej). Uchylamy piekarnik i studzimy przez kilka minut. Wyciągamy, a po całkowitym wystudzeniu uwalniamy z brzegów tortownicy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Jeszcze tego samego dnia warto przygotować też ananasowy krem. Jajko, żółtka, cukier, sok ananasowy i cytrynowy umieszczamy w garnuszku i mieszamy rózgą kuchenną. Wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając (masa powinna w tym czasie nieco zgęstnieć). Odstawiamy z gazu i dodajemy od razu posiekane na mniejsze kawałki masło – mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przecieramy przez sitko, a następnie wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu sernik pokrywamy warstwą ananasowego kremu, a przed samym podaniem ozdabiamy kwiatami z suszonego ananasa (instrukcję jak je wykonać znajdziesz tutaj). Gotowe!

f3136-sernik-kokosowy

16 komentarzy

Odpowiedz