4 żółtka
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia – mieszamy. Dorzucamy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy 4 żółtka i zagniatamy całość. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy razem z nim na blaszkę (ja użyłam standardowej blaszki z piekarnika). Smarujemy dżemem porzeczkowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy wstępnie przez ok. 20 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy cukier, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak ubite białka przekładamy sprawnie na podpieczony spód. Połowę ciasta posypujemy migdałami (to będzie warstwa górna ciasta). Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (na najniższy poziom piekarnika). Studzimy. Jeśli piekliśmy w jednej formie przecinamy ciasto na dwie równe części.
W czasie, gdy nasze ciasto się studzi, możemy zając się kremem. 1 1/2 szklanki mleka należy zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać rózgą kuchenną cukier, żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Mieszankę dodać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Zagotować ponownie i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem, następnie dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) przygotowaną wcześniej masę budyniową. Przekładamy krem na jedną część ciasta (tę bez migdałów), następnie przykrywamy drugą częścią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! 🙂
uwielbiam to ciasto 😉
Rzeczywiście niebo w gębie! Aż muszę przyznać, że takiego ciasta jeszcze nie jadłam. A moje zdolności co do ciast, są dość podstawowe. No, ale by go skosztować trzeba będzie spróbować go upiec! 🙂
Cudnie się prezentuje ! Niczym dama uwielbiam w tym cieście połączenie słodkiego kremu i kwaskowatego dżemu 🙂
Piekne!,,nic wiecej dodac nie moge!
ciągle sobie obiecuje, że zrobię to ciasto i jakoś mi schodzi. Wygląda pysznie, może w końcu doczeka się w kolejce bo chętnie bym chciała spróbować go w końcu:d
Cudowne ciasto 🙂 A nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz je jadłam! No nie powiem, narobiłaś mi na nie niezłego apetytu 🙂
Smaczne i eleganckie. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. U mnie zawsze zachwyca gości 🙂
To ciasto jest fantastyczne. : )
Bardzo ładnie i elegancko się prezentuje!
Dziękuję pięknie 🙂
Zachęcam więc do zrobienia 😉
Dziękuję! 😉
Zrobiłam! ciasto jest przepyszne! uwielbiam Twojego bloga 🙂
Przepyszne ciasto! Jak zwykle super zdjęcia 🙂 Polecam dodać do kremu laskę wanilii!! Bardzo podkręca smak 🙂
http://magdzikowewypieki.blogspot.com/2013/11/waniliowa-pychotka.html
Mam ochotę zrobić to ciasto na Wielkanoc, kusi mnie, nigdy nie jadłam 😉 Mam pytanie: jeśli upiekę ciasto w jednej dużej blaszce, a później po upieczeniu podzielę ten jeden duży placek na dwa mniejsze, tak jak piszesz, to czy nie wyjdzie takie mini-ciasto? Na ile mniej więcej porcji jest ten przepis?
Myślę, że na 12 części można spokojnie pokroić 🙂 Ewentualnie jak mają być nieco większe to wyjdzie gdzieś 9 kawałków 🙂