Gdy pierwszy raz przeglądałam książkę Donny Hay “Szybko, świeżo, prosto” (kilka słów o samej książce napiszę niebawem), od razu w oko wpadło mi zdjęcie jogurtowej babki (w końcu Wielkanoc tuż, tuż!). Przepis Donny jest błyskawiczny, a sama babka wychodzi bardzo puszysta, nie jest sucha, a cytrynowy lukier dodaje jej charakteru. Od razu po upieczeniu zjadłam 3 kawałki (ciii!). Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco przepisu – zmniejszyłam przede wszystkim mocno ilość cukru z 385 g (!) na 160 i jest idealna, dodałam też mniej proszku do pieczenia. Polecam zabieganym na święta.
Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem
Forma z kominem o średnicy ok. 22 cm.
Składniki (w temp. pokojowej):
2 jajka
180 ml oleju
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
280 g gęstego jogurtu naturalnego
160 g cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
4 łyżki soku z cytryny
1 białko
ok. 150 g cukru pudru
Jajka mieszamy rózgą kuchenną z olejem, skórką i sokiem z cytryny, jogurtem oraz cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość. Przekładamy do formy z kominem, natłuszczonej i posypanej delikatnie mąką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy kilka minut, a następnie przechylamy formę i wyciągamy delikatnie babkę. W misce umieszczamy białko, sok z cytryny i dosypujemy stopniowo cukier puder. Ucieramy aż utrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru lub dolewamy trochę soku z cytryny. Polewamy lukrem babkę. Smacznego!
źródło: Donna Hay, “Szybko, świeżo, prosto” (z moimi zmianami)
Genialna jest ta babka! *.*
Wyszła naprawdę pięknie, a do tego zdjęcia takie cudne!
Dzięki za inpirację na święta! 🙂
W tych najprostszych przepisach zawsze tkwi sukces; )
A ja dziękuję za miłe słowa! 🙂
Coś w tym jest 🙂
Piękna baba!
Jak dla mnie, baba piaskowa to lider 😉
co zrobić z resztkami lukru?
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni w lodówce.
jakiej wielkości formę do babki użyłaś? nie wiem czy podwajać ilość składników :/
Użyłam formy z kominem o średnicy 22 cm 🙂
dziękuję i Wesołych Świąt 🙂
Dziś biorę się za nią!:) lubię testować cista z Twojego bloga, bo zawsze wychodzą:)
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować! 🙂