Wbrew pozorom takie choinki przygotowuje się dość szybko. Warto przy okazji pieczenia pierników powycinać kilka gwiazdek (albo kwiatków) i spróbować skleić z nich takie cudeńka 😉 Pięknie będą wygladać jako dekoracja stołu, a zapakowane w celofan mogą stanowić idealny upominek dla bliskich.
Składniki na dwie choinki:
Świąteczne pierniczki w kształcie gwiazdek w pięciu różnych wielkościach (np. z tego przepisu) –
każda wielkość gwiazdek po 4 sztuki
(pomijając najmniejszą wielkość – małe gwiazdki wystarczą tylko dwie na czubki choinek)
1 białko jajka
170 g cukru pudru

Kolorowa posypka imitująca bombki

Białko i cukier puder umieszczamy w jednej misce i miksujemy przez kilka minut do momentu uzyskania gładkiego lukru. Zaczynamy lukrowanie od największych dwóch gwiazdek. Obrysowujemy kontur gwiazdki lukrem, wypełniamy następnie środek. Na końcach umieszczamy okrągłą posypkę. Póki lukier nie zastygnął, kładziemy jedną gwiazdkę na drugą (jak na zdjęciu). Postępuje analogicznie z kolejnymi wielkościami – aż do najmniejszej gwiazdy, którą umieszczamy na czubku choinki. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Tak samo postępujemy z drugą choinką. Gotowe! 🙂

9 komentarzy

Odpowiedz