Smażone plasterki jabłka w cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu to miła odmiana dla klasycznych placków czy pancakesów. Takie jabłuszka mogłabym jeść codziennie! 🙂 Najbardziej lubię je po prostu z dodatkiem cukru pudru. Proste i szybkie, a smakują wspaniale o każdej porze dnia. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju
1 jajko
200 ml mleka
4 duże jabłka
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i cukier puder – mieszamy. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mieszamy rózgą kuchenną mokre składniki z suchymi i odstawiamy (można też użyć miksera). Jabłka obieramy, kroimy w dość grube plasterki, pozbywając się następnie gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (ja tylko pierwszą partię smażę na oleju, potem już na suchej patelni, ale to kwestia upodobania). Następnie maczamy plasterki jabłek w cieście, kładziemy na patelnię i smażymy z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
pyszności, chętnie zjadłabym takie:)
Coś obłędnego! Przetestuję na 102% 😉
Takie jabłka smażone w cieśnie uwielbiam 🙂 Są bardzo dobre i ten zapach…
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
Pyszności! : )
Jabłka i naleśniki to wspaniałe połączenie!
Tak zrobione jabłko to smak dzieciństwa! A najlepsze z cukrem pudrem 🙂
za każdym razem jak ty wchodzę to widzę świetne zdjęcia i dania idealnie wykonane! pięknie wyglądają te jabłuszka 🙂
ostatnio też o nich myślałam 🙂 łatwe i przyjemne śniadanie na słodko 🙂
Mi też właśnie najbardziej z cukrem pudrem smakują 🙂
Dziękuję, staram się jak mogę, by wszystko było pyszne i apetyczne 🙂
Jaki prosty, smakowity pomysł!
Polecam wypróbować też banany w takiej postaci, są równie smaczne 🙂 Tyle że ja nie kroje ich wtedy w plasterki tylko banana dziele na 2 lub 3 części 🙂
Jak świeżo, lekko i wiosennie się tu zrobiło 🙂