W tak piękną i upalną pogodę mogłabym jeść na okrągło tylko lody albo pić mocno schłodzoną lemoniadę w najróżniejszych wariantach smakowych. W ostatnich dniach najczęściej przygotowywałam lemoniadę rabarbarową, podawaną z plasterkami cytryny i liśćmi mięty. Do słodzenia lemoniady użyłam tym razem ksylitolu, ale możecie dodać też miód albo klasycznie cukier. Lemoniada najlepiej smakuje na łonie natury, więc przelewamy ją do butelek, pakujemy do plecaków i uciekamy na piknik gdzieś za miasto 🙂

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

500 g rabarbaru
4 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu (lub więcej wg uznania)
sok z 1/2 dużej cytryny
1 litr wody
plasterki cytryny do podania i liście mięty
Rabarbar myjemy, a następnie kroimy na kawałki. Wkładamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny, cukier (lub inną używaną substancję słodzącą) i 500 ml wody. Wstawiamy na gaz i gotujemy do momentu aż rabarbar będzie bardzo miękki (ok. 10 minut). Całość odsączamy na sitku. Dodajemy do otrzymanego płynu resztę wody (500 ml), mieszamy i przelewamy do dzbanka. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z kawałkami cytryny i liśćmi mięty. Gotowe!
 

5 komentarzy

Odpowiedz