Owsianka bananowa zapiekana w piekarniku

Owsianka bananowa zapiekana w piekarniku

2e11d-bananowa-owsianka-pieczona

 

Sukienka z okrytymi plecami, a do tego jedynie cienki płaszczyk to zdecydowanie nie jest dobry pomysł na wyjście o tej porze roku (nawet w walentynki). Od kilku dni walczę z uciążliwym przeziębieniem. Gdy tylko poczułam się nieco lepiej, przygotowałam w kuchni smaczne śniadanie – bananową owsiankę w wersji zapiekanej. Bardzo podoba mi się jej konsystencja, która przypomina… ciasto. Owsiankę podałam z jogurtem naturalnym i prażonymi orzechami, ale innych opcji jest cała masa w zależności od tego co znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.

 

Owsianka bananowa zapiekana w piekarniku

Składniki (porcja na 4 osoby):

2 dojrzałe banany
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(można dodać zamiast np. cynamon jeśli lubicie)
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu

Oraz:

masło do wysmarowania foremki
jogurt naturalny, banany, prażone orzechy (do podania)

Mleko wymieszać rózgą kuchenną z miodem, ekstraktem i rozgniecionymi widelcem bananami, polanymi sokiem z cytryny. Dodać płatki owsiane. Wymieszać. Wyłożyć do naczynek, posmarowanych masłem. Piec w 190 stopniach przez ok. 35 minut. Pokroić na części i podawać na ciepło z kawałkami bananów (lub innymi ulubionymi owocami albo konfiturą), orzechami i jogurtem naturalnym. Smacznego!

e7b2c-owsianka-zapiekana-2

13 komentarzy

Odpowiedz