Waniliowe babeczki z kremem z Nutelli i cukrowymi serduszkami

Puszyste, klasyczne, waniliowe babeczki – czy jest ktoś, kto nie przepada za ich smakiem? 🙂 Nie sądzę 🙂 Połączone ze słodkim kremem z Nutelli, będą rozkoszą dla miłośników tego orzechowo-czekoladowego smaku 🙂 Przepis dedykowany osobom, które uwielbiają podjadać Nutellę prosto ze słoiczka (pozdrawiam w tym momencie moją drugą połówkę:)).
Składniki na 12 babeczek:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Składniki na krem*:70 g masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoika Nutelli średniej wielkości
1 łyżka mlekaOraz:
Cukrowe serduszka bądź inna posypka (opcjonalnie)

* krem jest mocno orzechowo-czekoladowy i niewielka jego ilość, moim zdaniem, wystarczy na babeczkach – jeżeli więc nie będziecie nakładać go na babeczki zbyt obficie, powinien starczyć na 12 sztuk. Jeśli chcecie jednak nałożyć go w podobnych ilościach jak ja, należy podwoić proporcje.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę z mlekiem do momentu wykorzystania składników, a na koniec esencję waniliową. Masę przelawamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Po całkowitym wystudzeniu babeczek, przygotowujemy krem. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo Nutellę, a na koniec mleko (jeśli krem będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka więcej). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Całość możemy posypać cukrowymi serduszkami bądź inną posypką. Smacznego! 🙂

10 komentarzy

Odpowiedz