8c88e-babeczki-reniferki

 

To chyba najpopularniejsza dekoracja babeczek na święta Bożego Narodzenia. Nie można się jednak dziwić – reniferki wyglądają naprawdę uroczo i każdy jest w stanie je wykonać, co przesądza o ich popularności. Upiekłam sprawdzone babeczki kakaowe z ziarenkami wanilii (równo wyrastają, co jest ważne przy tego typu dekoracji). Zamiast wanilii możecie dodać np. łyżeczkę przyprawy korzennej. Świąteczne babeczki Reniferki na pewno spodobają się dzieciom, ale wiem z doświadczenia, że wywołują uśmiech też u dorosłych 🙂

 

Babeczki Renifery

Składniki (na 12 babeczek):

140 g mąki
2 łyżki kakao (dość czubate)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g cukru
160 ml mleka
1 laska wanilii
2 jajka
100 g masła

Oraz:

150 g gorzkiej czekolady

12 małych biszkoptów
12 cukierków M&M’s w kolorze brązowym lub czerwonym
24 białe drażetki
24 precelki
pisak w kolorze czerwonym

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Do mleka dodajemy zierenka z 1 laski wanilii. Masło (miękkie) ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie stopniowo jajka, a potem na przemian mąkę (wymieszaną wcześniej z kakao i proszkiem) oraz mleko z wanilią aż do wykorzystania składników (kończąc składnikami suchymi). Przelewamy masę do papilotek (do ok. 3/4 wysokości), wyłożonych w formie na muffiny i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pokrywamy wierzch babeczek. Na początku przyklejamy biszkopty i oczy z białych drażetek, na których robimy też czarne kropki z czekolady. Na biszkopcie malujemy czerwonym pisakiem uśmiech i przyklejamy nosek (np. na odrobinę lukru). Na koniec przyklejamy kawałki precelków. Gotowe! 🙂

ff7df-renifery-babeczki

9 komentarzy

Odpowiedz