Lebkuchen – miękkie, niemieckie pierniczki

Te tradycyjne niemieckie pierniczki to prawdziwy świąteczny hit! 🙂 Bardzo aromatyczne, z subtelną cytrynową nutą. Co ważne – szybko robią się miękkie. Moje można było jeść już następnego dnia po przygotowaniu. Spróbujcie, jeśli jeszcze ich nie piekliście – na pewno będziecie zadowoleni 🙂

 

Składniki (na ok. 25 pierniczków):
250 g mąki
85 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml miodu
85 g masła
skórka starta z 2 cytryn
Składniki na lukier:
100 g cukru pudru
1 małe białko jajka
Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Masło i miód umieszczamy w garnuszku i roztapiamy. Suche składniki przesiewamy do jednej miski i mieszamy. Następnie przelewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę miodowo-maślaną, dodajemy skórkę z cytryn i łączymy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.

Z ciasta następnie lepimy kulki (gdyby było zbyt lepkie, należy moczyć dłonie w wodzie). Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zostawieniu odstępów. Delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Studzimy na kratce.  Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, są miękkie. Twardnieją po wystudzeniu, jednak po polaniu lukrem, zaraz następnego dnia, powinny już stopniowo mięknąć.

Białko i cukier puder (ewentualnie jeszcze kilka kropel soku z cytryny) umieszczamy w misce. Miksujemy przez kilka minut, aż uzyskamy gładki, jednolity lukier. Gdyby był zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru. Górną część pierniczków maczamy w lukrze i odstawiamy do stężenia. Pierniczki wkładamy do puszki (najlepiej z kawałkiem jabłka, dzięki czemu szybciej staną się miękkie). Smacznego! 🙂

Inspirowane: kliknij

17 komentarzy

Odpowiedz