Czekoladę roztapiamy razem z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Jajka ubijamy razem z cukrem aż masa będzie puszysta. Wlewamy partiami roztopioną czekoladę z masłem i łączymy całość delikatnie łyżką. Na koniec wsypujemy suche składniki – mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po upłynięciu wskazanego czasu, formujemy z ciasta kulki. Wkładamy je następnie jeszcze na ok. 15 minut do lodówki (ciasto ociepli się przez ciepło naszych dłoni, a musi być zimne). Potem każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze. Przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 10-12 minut w temp. 170 stopni. Ciasteczka zaraz po wyciągnięciu są miękkie. Delikatnie twardnieją dopiero po kilku minutach. Studzimy je na kratce. Gotowe! 🙂
Co istotne, ciasteczka długo utrzymują świeżość i ciągle są miękkie, nie twardnieją po czasie 🙂
źródło: Kliknij (z moimi zmianami)
Prześliczne!
Bardzo podoba mi się Twój blog, przepisy i zdjęcia, które zamieszczasz 🙂 Tak naprawdę, to większość pyszności, które upiekłam pochodzi właśnie z tej strony 😉
Pozdrawiam, Julia.
Te ciasteczka są takie urocze że człowiek jak je widzi to aż się uśmiecha 🙂
Świetne! Wyglądają smakowicie, od razu aż chce się w kilka wgryźć 🙂 Wykonanie wygląda na proste, tyko ten czas oczekiwania długi. A jak tu później fotografować, kiedy o 16 już robi się ciemno. A ciężko oprzeć się pokusie podjadania 🙂
Fantastyczne! To prawda, idealnie beda wygladaly na swiatecznym stole 🙂
Urocze:-)
też je robiłam, ale u mnie się rozlały 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Takie komentarze dodają mi wiele energii do dalszego działania! 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Zgadzam się – jest w nich jakaś magia 😉
Można masę przygotować wieczorem i zostawić na całą noc, a potem tylko na 15 minut włożyć do lodówki po lepieniu kulek 🙂
Dziękuję 😉 Też tak sądzę! 🙂
Może zbyt krótko masa była chłodzona? Albo przepis nieco inny? 🙂
Dziękuję 😉
robiłam te ciasteczka kiedyś są bardzo smaczne:)
będę o tym pamiętać, kiedy się za nie wezmę 🙂
Apetyczne ciacha
Wow! Wyglądają ekstra! Chyba je upiekę jutro 🙂
Uwielbiam te ciasteczka;) Ile razy bym ich nie robiła, to zawsze znikają w błyskawicznym tempie;)
Pozdrawiam
Fajne te ciacha! I wyglądają na proste do zrobienia 🙂 Chyba też zacznę u Ciebie buszować w zakładce Boże Narodzenie 🙂
Baaaaardzo ładne!
cudnie wyglądają, po prostu cudnie 🙂 chyba podejmę wyzwanie i spróbuje je zrobić 🙂
Robiłam kiedyś takie ciasteczka, były pyszne 🙂
Ciasteczka są bajeczne, aż miło się na nie patrzy. Czy mogę zrobić jej już teraz aby były na święta czy nie stwardnieją?
Dziękuję 🙂 Teraz za szybko na te ciasteczka, jeśli mają być na święta – one są dobre od razu w przeciwieństwie do np. pierników. Piekłabym je bezpośrednio przed świętami.
ciasteczka rosną duże ? i czy nic sie nie stanie jak poleza 1 dzien ? nie zrobia sie twarde ? 🙂
Dość mocno wyrastają (co widać po pęknięciach, gdzie nie ma cukru pudru). Będą okay po jednym dniu. Najlepiej przechowywać w puszce 🙂
U mnie cukier puder po upieczeniu jakby sie skarmelizowal, nie byl juz taki sniezno -bialy. Rozpaczam, bo ciasteczka strasznie mi sie podobaja (i sa pyszna) ale nie wyladaja tak jak u Pani na zdjeciu.
Może ciasto było zbyt ciepłe przed włożeniem do piekarnika?
ciasto bylo zimne, specjalnie wlozylam blache do lodowki zanim piekarnik sie nagrzal
W takim razie, jeśli wszystko było wykonywane dokładnie tak, jak w przepisie, nie mam pojęcia, co było nie tak. Przyszło mi jeszcze do głowy, że może tego cukru pudru była zbyt cienka warstwa… Musi być go dużo, by ciasteczka były białe.
dziekuje bardzo za rady, bede probowac dalej 😉
Kocham twój blog:)
Zrobilam i wyszly:) To pierwszy przepis od Ciebie ale na pewno nie ostatni 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Mniam mniam …..
Czy można zamiast mąki pszennej użyć owsianej?
Niestety nie będzie tu pasować
Witam, czy zamiast 200 g gorzkiej czekolady mogę dodać 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej?
Tak, można tak zrobić
Pięknie wyglądają ,ale ta ilość cukru na ciasteczkach mnie przeraża ,a jak by je serwować bez cukru na wierzchu.
Pewnie można ich nie obtaczać w pudrze, ale już nie będą tak efektownie wyglądać 🙂
Czy mogę czymś zastąpić ekstrakt waniliowy? Czy pominąć? Pozdrawiam
Można pominąć
Czy cukier puder (3/4 szklanki) służy do obtaczania czy dajemy go do ciasta?
Cukier do masy, a cukier puder do obtoczenia
Przepyszne? Mało powiedziane – BAJECZNE po domu rozniósł sie zapach czekolady, a po upieczeniu delikatnie chrupiąca skórka, a środek mięciusi. Dziekuję za ten przepis
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Pysznie wyglądają!!! Właśnie wstawiłam masę do lodówki i jestem bardzo podekscytowana :)) Nie wiem tylko czy piec z termoobiegiem?
Dziękuję za przepis i Życzę Wesołych Świąt!
Bez termoobiegu 🙂 Również wesołych! Pozdrawiam! 🙂
Właśnie je upiekłam. Są pyszne, chociaż dla mnie trochę za bardzo słodkie. Ale pyszne i piękne. Dziękuję za przepis ☺️