Jesień rozgościła się już chyba na dobre (chwilę po urlopie ta drastyczna zmiana temperatur boli podwójnie). Z szafy trzeba powoli wyciągać grube swetry i płaszcze, a w wypiekach zaczynają królować typowo jesienne smaki – jabłka, gruszki, śliwki, dynia i oczywiście dobra na wszystko czekolada.

Ten drożdżowy warkocz z czekoladowym nadzieniem marzył mi się już od dawna. I przyznam nieskromnie, że wyszedł przepyszny. Bo czy może być lepsze powitanie jesieni niż pod ciepłym kocem, z herbatą i kawałkiem drożdżowego ciasta? 🙂 Do nadzienia można dodać jeszcze np. dowolne, drobno posiekane orzechy. Spróbujcie koniecznie!

A jeśli lubicie piec (skoro tu zaglądacie, to na pewno), zachęcam was przy okazji do udziału w konkursie „Let’s bake”, organizowanym przez markę Goplana. Wystarczy przygotować przepis z wybranym produktem marki (np. tak jak ja z gorzką czekoladą), zrobić zdjęcie i przesłać formularz na stronie www.goplana.pl/konkurs. Do wygrania co tydzień mikser planetarny Smeg, a 3 razy w tygodniu bon o wartości 500 zł do sklepów DUKA, więc myślę, że warto się postarać. Konkurs trwa do 7 października.

W ramach inspiracji niżej mój wspomniany przepis 🙂

Drożdżowy warkocz z czekoladą

Składniki

Drożdżowe ciasto:
500 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
50 g roztopionego masła
2 jajka (temp. pokojowa)
225 ml ciepłego mleka
120 g drobnego cukru
Czekoladowe nadzienie:
80 g masła
150 g gorzkiej czekolady Goplana
60 g cukru pudru (lub mniej/więcej według uznania)
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu

Do przesianej mąki dodać drożdże i cukier, a następnie ciepłe mleko, jajka i roztopione masło. Wszystkie składniki razem zagnieść, przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. W tym czasie przygotować czekoladowe nadzienie – w garnuszku umieszczamy razem masło, gorzką czekoladę, cukier puder, kakao i cynamon. Całość podgrzewamy i mieszamy rózgą kuchenną do momentu uzyskania jednolitego nadzienia (powinno wyjść dość gęste – w razie potrzeby należy dodać więcej kakao).

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować tak, by otrzymać kwadrat o wymiarach ok. 40×40 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając z każdej strony margines ok. 2 cm. Następnie zawinąć ciasto (niczym roladę) i przeciąć nożem wzdłuż – na dwa paski, eksponujące nadzienie (z jednej strony nie do samego końca). Zawinąć w warkocz. Końcówki złączyć i schować pod spód. Przenieść delikatnie do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 min. Smacznego!

Jeszcze ciepły kawałek ciasta.

A tutaj (z prawej strony) wygląd ciasta w przekroju po wystudzeniu.

4 komentarze

Odpowiedz