Babka – najpiękniejsza ozdoba świątecznego stołu. Dodatkowo upieczona w efektownej foremce (ja swoją znalazłam w sklepie Duka) zrobi jeszcze większe wrażenie na gościach. Do przygotowania polewy wykorzystałam kropelki czekoladowe w kolorze różowym, ale polewa z białej czekolady lub po prostu lukier też będzie pasować.

Bezglutenowa babka piaskowa (cytrynowa)

Składniki (koniecznie w temp. pokojowej):

120 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka
150 g jogurtu greckiego
150 ml oleju
180 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Mąkę jaglaną i ziemniaczaną przesiać, dodać mielone migdały i proszek do pieczenia – całość wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem (aż wyraźnie zwiększą swoją objętość). Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Dodać jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny. Wsypywać etapami połączone wcześniej suche składniki – wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną. W razie potrzeby dodać więcej mąki jaglanej lub jogurtu greckiego. Przelać masę do formy na babkę, posmarowanej tłuszczem (np. masłem) i posypanej delikatniej mąką. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni (do „suchego patyczka”). Udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego! 

2 komentarze

Odpowiedz