Proste, orkiszowe ciasteczka z „okienkiem”, które wyglądają przeuroczo! W swoim składzie nie mają żadnego proszku do pieczenia ani sody, dzięki czemu wycięte kształty wychodzą idealne. Ja wycinałam gwiazdki, ale równie efektownie wyglądają też małe serduszka albo choinki. Pamiętajmy o tym, by ciasteczka przekładać najlepiej chwilę przed podaniem (nieco miękną od dżemu).

Orkiszowe ciasteczka z „okienkiem”

Składniki:

250 g mąki orkiszowej (można użyć też 200 g mąki orkiszowej + 50 g mąki migdałowej)

90 g cukru pudru

2 żółtka

150 g miękkiego masła

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dżem malinowy lub brzoskwiniowy

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, a na koniec mąkę orkiszową, wymieszaną ze szczyptą soli. Zagnieść sprawnie ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki lub łyżkę zimnej wody), a następnie włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować. Wykrawać okręgi oraz okręgi z wyciętą na środku gwiazdką (lub innym kształtem). Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Wystudzić. Ciasteczka przed podaniem przełożyć dżemem malinowym lub brzoskwiniowym i opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

Jeden komentarz

Odpowiedz