Tartaletki z owocami lata i kremem limonkowym

Tartaletki z owocami lata i kremem limonkowym

Paulina

Najlepszy czas na pieczenie owocowych tart i tartaletek! Ciężko się zdecydować, jakie tym razem owoce wybrać, bo możliwości jest tak wiele (uwielbiam lato!). Do kremu limonkowego, którym pokryłam moje tartaletki, pasowały mi najbardziej borówki. Dołożyłam jeszcze czerwone porzeczki, które zawsze pięknie prezentują się na deserach i dzięki nim tartaletki wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie małych tartaletek oczywiście można upiec też jedną, dużą tartę.

Tartaletki z owocami lata i kremem limonkowym

Składniki:

200 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
Krem limonkowy:
250 g mascarpone
100 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z limonki
skórka starta z jednej, małej limonki
4 łyżeczki cukru pudru
Oraz:
1 mały słoiczek konfitury o smaku owoców leśnych (lub innej ulubionej)
owoce lata (np. borówki, czerwona porzeczka)
 

Trudność

20%
Czas wykonania:

60

Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na foremki do tartaletek i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut (do zarumienienia). Studzimy.

Mascarpone miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem. Na dnie tartaletek rozsmarowujemy warstwę konfitury o smaku owoców leśnych, a potem pokrywamy kremem. Ozdabiamy tartaletki owocami lata. Smacznego!

Odpowiedz