Cytrynowe mini serniczki z ricotty

Cytrynowe mini serniczki z ricotty

Paulina

Jezioro i jedzenie. Nie może być lepiej! Na wyprawy za miasto świetnie sprawdzają się wypieki w mini wersjach. Nie ma problemów z ich przetransportowaniem i dzieleniem na porcje. Na nasz weekendowy wyjazd nad jezioro przygotowałam mini serniczki z dodatkiem ricotty – wyszły niezwykle kremowe i delikatne. Do masy dodałam skórkę z cytryny, ale pasować będą też np. ziarenka wanilii. Serniczki cudownie smakują z owocami – borówkami, czereśniami, malinami czy truskawkami.

Cytrynowe mini serniczki z ricotty

Składniki (6 sztuk):

80 g pełnoziarnistych herbatników
40 g masła (lub oleju kokosowego)
350 g ricotty (lub 250 g ricotty i 100 g mascarpone)
2 małe jajka
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z delikatną „górką”)
3 łyżki cukru lub ksylitolu
Oraz:
sezonowe owoce do dekoracji (np. borówki, czereśnie, truskawki)
 

Trudność

30%
Czas wykonania:

40

Herbatniki miksujemy na pył, dodajemy następnie płynny olej kokosowy albo roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy po łyżce na spód serniczków (do papilotek) – wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy z ricotty.

Ricottę miksujemy razem z jajkami, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i cukrem. Przekładamy do papilotek. Serniczki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na ok. 30 minut. Studzimy. Podajemy z sezonowymi owocami. Smacznego!

Odpowiedz