Tylko z jajek, mąki, mleka i odrobiny cukru można wyczarować w kuchni tyle smacznych rzeczy! Dutch baby to pieczony naleśnik, który przygotujemy właśnie z tych składników. Możemy dodać też odrobinę ekstraktu z wanilii, cynamonu (w wersji jesienno-zimowej i podać przykładowo z musem jabłkowym) albo np. skórkę cytrynową, by wzbogacić smak. Dutch baby bardzo efektownie rośnie w piekarniku (nie zdziwcie się – naprawdę mocno!), po czym stopniowo opada po wyciągnięciu. Podajemy koniecznie z owocami!

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka (może być też roślinne)
1 duże jajko lub 2 małe
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(można zamiast wanilii dodać np. skórkę cytrynową lub cynamon – w zależności, jaki smak wolimy)
1 łyżka masła
Oraz:
mała patelnia żeliwna bądź naczynie do zapiekania
Do podania: np. owoce, ulubiona konfitura, jogurt naturalny, cukier puder
 

Trudność

20%
Czas wykonania:

30

Włączyć piekarnik i nastawić temp. 200 stopni. Włożyć do piekarnika od razu niewielką patelnię żeliwną, by odpowiednio się nagrzała. W tym czasie zmiksować mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii na jednolitą masę.

Ostrożnie wyciągnąć z piekarnika mocno nagrzaną patelnię. Od razu dodać łyżkę masła – rozprowadzić, by pokryło nie tylko spód, ale też boki patelni. Gdy masło się rozpuści, wlać naleśnikową masę i włożyć patelnię do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut (ciasto mocno wyrośnie, a po wyciągnięciu będzie stopniowo opadać). Oprószyć cukrem pudrem i podawać np. z ulubionymi owocami. Smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz Natalia Skóra Anuluj odpowiedź