Gdyby na bezludną wyspę mogła zabrać tylko jedno ciasto, wybrałaby właśnie to – lekkie, cytrynowe i pyszne – taki opis można przeczytać przy przepisie na cytrynowe ciasto z makiem, który znalazłam w książce „Słodko” Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Do jego wykonania potrzebujemy skórki z trzech cytryn, więc ciasto wychodzi naprawdę aromatyczne. Jest też wilgotne i przede wszystkim błyskawiczne w wykonaniu – czego chcieć więcej? No może jeszcze, do pełni szczęścia, kubka ulubionej herbaty 🙂

Ciasto cytrynowe z makiem

Składniki (na 1 keksówkę):
3 duże jajka
190 g drobnego cukru
120 ml śmietanki 30%
75 g masła
10 g maku
drobno starta skórka z 3 cytryn
170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Lukier (opcjonalnie):
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
 

Trudność

20%
Czas wykonania:

60

Jajka zmiksować razem z cukrem do uzyskania jasnej masy (wystarczy ok. 2 minuty). Dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. W rondelku roztopić masło, dodać mak i skórkę z cytryny – odstawić. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać łopatką. Następnie wlać masło z dodatkami i ponownie połączyć. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). W misce wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym. Polać ciasto cytrynowe.

źródło: Słodko, Yotam Ottolenghi, Helen Goh

 

Odpowiedz