Gdy tylko przypominam sobie ten piękny zapach, który unosił się podczas pieczenia tych uroczych, cynamonowych bułeczek, nie dziwię się, że dostałam tyle wiadomości z prośbą, by szybko opublikować przepis. Te drożdżowe bułeczki są naprawdę przepyszne! Możecie podawać je posypane cukrem pudrem lub ozdobione niewielką ilością cytrynowego lukru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, więc zajadajcie się nimi od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Na drugi dzień też dają radę, ale czy wytrzymają nietknięte do tego czasu? 🙂 Odrywasz jedną bułeczkę i sięgasz po kolejną. Wciągają! 🙂

Cinnamon rolls, czyli cynamonowe bułeczki

Składniki (wyjdą 24 małe bułeczki lub 12 dużych):
ok. 4 szklanki mąki (ok. 550 g)
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
80 g masła (roztopionego)
90 g cukru
2 jajka (temp. pokojowa)
Oraz:
1/3 szklanki trzcinowego cukru
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki cynamonu
Do posmarowania cynamonowych bułeczek przed pieczeniem:
1 małe jajko + 2 łyżki mleka

Trudność

40%
Czas wykonania:

120
Na samym początku należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży – do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Połączyć. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać (by nie powstały grudki). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Uwaga! Mleko, mąkę i cukier należy odjąć od składników na ciasto.
Pozostałą mąkę i cukier umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników – jajka, roztopione masło, pozostałą część ciepłego mleka (czyli 2/3 szklanki) i rozczyn. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby należy dosypać więcej mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kwadrat ok. 30×30 cm (uzyskamy wówczas 24 małe bułeczki) lub ciasta nie dzielimy i rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40×40 cm (powinno wyjść nam wtedy ok. 12 większych bułeczek). Ciasto smarujemy masłem, a następnie posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym, wymieszanym z cynamonem. Zawijamy ciasto na kształt rolady i przecinamy na kawałki. Układamy bułeczki w blaszce, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut (wyrośnięte bułeczki powinny stykać się ze sobą). Bułeczki smarujemy na wierzchu jajkiem, wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25-30 minut. Cynamonowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe – smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz