Całkiem niedawno pokazywałam wam najnowszą książkę Jamiego Olivera „5 składników”, a w listopadzie moją kulinarną biblioteczkę zasiliła jeszcze pięknie wydana „Persiana” Sabriny Ghayour z przepisami inspirowanymi kuchnią Bliskiego Wschodu. Kuchnia ta może przez wielu wydawać się zbyt skomplikowana, jednak wystarczy nawet pobieżnie przejrzeć książkę, by zauważyć, że przepisy wcale nie są jakoś szczególnie złożone. Trzeba tylko trochę wzbogacić swoją standardową kolekcję przypraw i można eksperymentować do woli 🙂

Jest duża szansa, że w książce Sabriny Ghayour zakochacie się od pierwszego wejrzenia – pokuszę się nawet o stwierdzenie, że nie mam w swojej kolekcji książki z piękniejszą okładką (a trochę tych książek na półce już stoi). Myślę, że „Persiana” może być wyjątkowym prezentem (np. świątecznym) dla osoby, która interesuje się kuchnią i lubi pięknie wydane kulinarne publikacje.

W książce znajdziemy aż 100 przepisów na różnorodne dania – są desery i łakocie, sałatki i warzywa, dania pieczone i z grilla, zupy, potrawki i tadżiny, chleby i zboża oraz meze (innymi słowy małe przystawki) i dania do podziału. Niektóre przepisy autentycznie pochodzą z Bliskiego Wschodu, inne zaś są połączeniem orientalnych składników z tymi, które są nam doskonale znane. Sama autorka podkreśla, że jej receptury są proste i bez zadęcia, by przygotowywanie smacznych posiłków nie było przykrym, żmudnym obowiązkiem. Każdy przepis poprzedzony został krótkim opisem, z którego możemy dowiedzieć się więcej np. o jego genezie. Są to cenne informacje dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią inspirowaną Bliskim Wschodem.

Mój ulubiony dział „Desery i łakocie” zawiera przepisy, którymi kluczowymi składnikami są pistacje, migdały, woda różana, woda pomarańczowa oraz kardamon. Z 12 przepisów na słodkości zdecydowałam się wybrać na początek ciasto marchewkowe z pistacjami i migdałami (zupełnie bez dodatku mąki). Co ciekawe, w opisie, poprzedzającym recepturę, możemy przeczytać, że w Iranie instytucja deseru nie istnieje, a przepis jest dziełem eksperymentu – oczywiście z bliskowschodnią nutą. Trzeba przyznać, że udanym eksperymentem – ciasto marchewkowe wychodzi wilgotne i aromatyczne. Niżej znajdziecie przepis 🙂

Aromatyczne ciasto marchewkowe z pistacjami i migdałami

Składniki (tortownica 22-23 cm):
3 duże jajka
200 g drobnego cukru (można użyć drobnego trzcinowego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mielonych migdałów
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cynamonu
150 g roztopionego masła (wystudzonego)
2 duże marchewki, starte
100 g pistacji
Różana śmietanka (opcjonalnie):
300 ml śmietanki 36%
2-3 łyżki wody rożanej
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
cukier puder, pistacje

Trudność

30%
Czas wykonania:

80

Jajka ubijać przez kilka minut z cukrem. Dodać ekstrakt z wanilii, a potem powoli wlać roztopione masło. Do masy wsypać migdały, wiórki kokosowe i cynamon – wymieszać (już łyżką). Na koniec dodać jeszcze startą marchewkę i posiekane pistacje. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Jeśli używamy tortownicy 22-23 ciasto pieczemy przez ok. godzinę w temp. 160 stopni (ja użyłam tortownicy 20 cm i czas pieczenia wydłużyłam wówczas o ok. 15-20 minut) – do „suchego patyczka”. By przegotować różaną śmietankę należy ubić śmietankę z wodą różaną i cukrem pudrem. Kawałki ciasta, udekorowane cukrem pudrem i pistacjami, podawać z kleksem śmietanki. Ja akurat, ograniczając nieco kalorie, ze śmietanki zrezygnowałam 🙂 Smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz