Jamie Oliver „5 składników” i przepis na ciasteczka z kruszonką

Jamie Oliver „5 składników” i przepis na ciasteczka z kruszonką

Paulina

Maksimum smaku przy minimum wysiłku – to główna idea, która przyświeca najnowszej książce Jamiego Olivera „5 składników”. Zapewne są takie dni, gdy nie macie ochoty na skomplikowane dania i wielogodzinne gotowanie w kuchni (strzelam, że nawet często). W tej książce znajdziecie przepisy, które przygotujecie w 10 czy 30 minut i to wyłącznie z 5 składników.

Nowa książka Jamiego ma ponad 300 stron, a przepisy (jest ich ponad 130) zostały podzielone na takie działy jak: sałatki, pasta, jajka, kurczak, ryby, warzywa, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryż i makaron oraz słodkości. Każdy przepis, oprócz finalnego zdjęcia samego dania, z lewej strony ma też fotografie pięciu potrzebnych składników, by maksymalnie ułatwić proces przygotowania danej pozycji z książki. Same zdjęcia są minimalistyczne, zupełnie jak przepisy – każde wykonane na białym, marmurkowym tle. Nic nie odciąga uwagi od prezentowanej potrawy, a same dania zostały bardzo starannie wystylizowane – choć przygotowane z minimalnej ilości składników, prezentują się naprawdę okazale. To tylko potwierdza tezę, że z niewielu, ale idealnie dobranych (i dobrych jakościowo) składników, w krótkim czasie możemy wyczarować danie, które naprawdę zachwyci naszych najbliższych podczas zwykłej kolacji czy domowej imprezy.

Przy każdym przepisie widnieje również tabelka z wartościami odżywczymi – przyda się na pewno osobom, które skrupulatnie dobierają posiłki, jedzone podczas całego dnia. Podczas przeglądania książki mają szczególną uwagę zwróciły apetyczne makarony – np. penne arrabbiata z bakłażanem, makaron z wieprzowiną i prawdziwkami czy makaron curry z szynką i jajkiem.

Szybko powędrowałam też na koniec książki (no dlaczego wypieki zawsze znajdują się na szarym końcu? 🙂 ) i znalazłam szybkie przepisy na słodkości, np. mrożony sernik Banoffee (w składzie tylko gorzka czekolada, ciasteczka owsiane, dojrzałe banany, serek kremowy i kajmak, a mimo to prezentuje się znakomicie – przepis na pewno do wypróbowania latem) czy ekspresowy mus czekoladowy z owocami (Jamie używa owoców czeremchy, ale możemy dodać np. bardziej znajome nam wiśnie). W oko wpadły mi też jabłkowe ciasteczka z kruszonką i właśnie tym przepisem chciałabym się dzisiaj z wami podzielić.

Jabłkowe ciasteczka z kruszonką – Jamie Oliver „5 składników”

Składniki:
200 g mąki samorosnącej
(czyli mieszanki mąki, proszku do pieczenia i sody – dodałam do mąki 1/2 łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody)
100 g suszonych jabłek
100 cukru trzcinowego (drobnego)*
100 g zimnego masła
1 duże jajko
 * w tym przepisie nie polecam dodawać zwykłego, białego cukru, bo trzcinowy ma znaczący wpływ na końcowy smak ciasteczek

Trudność

20%
Czas wykonania:

30

Z prawej strony wygląd ciasteczek przed pieczeniem

Jabłka miksujemy w melakserze na drobne kawałki. Dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, cukier, masło i szczyptę soli morskiej. Miksujemy ok. 1 minutę, by powstała nam kruszonka. Odkładamy 3 łyżki kruszonki na później. Do pozostałej dodajemy jajko. Miksujemy całość albo wyrabiamy ręcznie. Z ciasta formujemy kulki (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego), które następnie spłaszczamy. Przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pozostawioną wcześniej kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

5 komentarzy

Odpowiedz