Próbowaliście już kiedyś gofrów w odsłonie czekoladowej? Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami domowych gofrownic, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszne gofry czekoladowe na deser albo weekendowe śniadanie na wypasie 🙂 Do masy dodałam zarówno trochę kakao, jak i drobne kawałki czekolady (może być gorzka albo deserowa). Sama najbardziej lubię podawać gofry wyłącznie z owocami – użyłam śliwek, fig, jeżyn i późnych, jesiennych malin (teraz są zdecydowanie najlepsze!).

Gofry czekoladowe z owocami

Składniki:
250 g mąki
30 g kakao
30 g czekolady (posiekanej na mniejsze kawałki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru lub ksylitolu
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
2 jajka (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do podania:
ulubione owoce (np. maliny, jeżyny, śliwki, figi) i cukier puder

Trudność

40%
Czas wykonania:

30
Wszystkie składniki na masę, poza białkami i czekoladą, miksujemy ze sobą. Białka ubijamy (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na koniec wrzucamy jeszcze posiekaną czekoladę. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, w zależności od używanego sprzętu. Podajemy np. z ulubionymi owocami i cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze

Odpowiedz