Prawdziwa śniadaniowa rozpusta! Gdy znudzą się wam zwykłe, jasne placuszki zawsze można przygotować je w wersji „na wypasie”, czyli czekoladowej. Wystarczy dodać kakao i trochę drobno posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej albo deserowej). Czekoladowe pancakes koniecznie podajemy z dużą ilością sezonowych owoców – u mnie wybór padł na leśne jagody i maliny. Do przygotowania placuszków możecie użyć, tak jak ja, mieszanki mąk pszennej i pszennej pełnoziarnistej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by była to np. tylko mąka pełnoziarnista.

Czekoladowe pancakes z jagodami i malinami

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
160 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 jajka
5 łyżek ksylitolu lub cukru (lub innej substancji słodzącej, której zazwyczaj używamy)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
40 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Oraz do podania:
np. jagody, maliny, miód

Trudność

20%
Czas wykonania:

20

Kakao, mąkę pszenną i pszenną pełnoziarnistą przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ksylitol lub cukier. Mieszamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, jogurt naturalny, mleko, nasiona chia oraz płynny olej koksowy (lub inny). Również mieszamy. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i łączymy całość sprawnie rózgą kuchenną. Na koniec dodajemy posiekaną na drobne kawałki gorzką lub deserową czekoladę. Gdyby masa były zbyt gęsta dolewamy więcej mleka (a jeśli zbyt rzadka – dosypujemy trochę mąki). Czekoladowe pancakes smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni (ja smażę bez dodatku oleju). Placuszki podajemy z ulubionymi owocami sezonowymi np. jagodami albo malinami. Całość możemy dodatkowo polać miodem. Smacznego!

3 komentarze

Odpowiedz