Jakiś czas temu przeglądałam książkę Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” i  w oko wpadł mi przepis na błyskawiczne ciasto z owocami. W oryginale co prawda były użyte jabłka i jagody, ale ja zamiast nich dodałam dostępne teraz truskawki. Przepis jest bardzo uniwersalny i można do woli kombinować z różnymi, akurat dostępnymi sezonowo owocami. Ciasto jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i wydaje mi się, że nie sposób je zepsuć.

Proste ciasto z truskawkami Donny Hay

(tortownica ok. 20 cm)

225 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g drobnego cukru
125 g masła (miękkiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
125 ml mleka
truskawki lub inne owoce (ilość wg uznania)

Trudność

30%
Czas wykonania:

60

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy następnie jajka. Wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian z mąką wlewamy też mleko, a na koniec ekstrakt z wanilii. Przekładamy masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki lub inne owoce. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na ok. 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Można podawać z lodami i posypać cukrem pudrem.  Smacznego!

Jeden komentarz

Odpowiedz