Jeśli lubicie serniki z owocami i jesteście, jak ja, zażartymi miłośnikami mango, musicie koniecznie upiec ten sernik! Myślę, że może zostać gwiazdą niejednej letniej imprezy – jest orzeźwiający, mocno kremowy i efektownie się prezentuje. Do jego wykonania wykorzystałam puree z puszki, które jest zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku niż zmiksowane, świeże mango (poza tym w sklepach ciężko o naprawdę dojrzałe mango – zazwyczaj te owoce są albo twarde i zielone, albo takie nadające się już do wywalenia). Polewę z kwaśnej śmietany znacie z kolei już np. z przepisu na sernik nowojorski – tutaj wzbogaciłam ją o dodatek solidnej ilości musu z mango. Do tego jeszcze kokosowy spód i… Ciężko się oprzeć, oj ciężko!

Sernik mango na kokosowym spodzie

(tortownica ok. 24 cm)

Spód:

120 g ulubionych herbatników, najlepiej kokosowych (mogą być też bezglutenowe)
30 g wiórków kokosowych
50 g oleju kokosowego

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (albo 750 g twarogu i 250 g mascarpone)
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g ksylitolu lub cukru
1/3 szklanki śmietanki 30%
300 g pulpy z mango (użyłam gotowej z puszki)

Polewa:

1 szklanka kwaśnej śmietany (ok. 300 g)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
150 g pulpy z mango

Trudność

50%

Czas wykonania:

90

Herbatniki miksujemy na pył, dodajemy wiórki kokosowe, a następnie stopniowo olej kokosowy (w razie potrzeby dodajemy mniej lub więcej). Mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Twaróg miksujemy razem z ksylitolem (lub cukrem) i mąką ziemniaczaną. Dodajemy kolejno jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy śmietankę i pulpę z mango. Miksujemy. Tortownicę wyciągamy z lodówki i wylewamy na ciasteczkowy spód masę serową. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni. Całość pieczemy najlepiej w kąpieli wodnej przez 65-70 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu uchylamy drzwiczki, wysuwamy sernik i wykładamy delikatnie na wierzch kwaśną śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na koniec sprawnie nakładamy punktowo pulpę z mango. Wykałaczką robimy delikatnie niedbałe wzory i szybko zamykamy drzwiczki piekarnika. Sernik mango pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut. Dopiero potem uchylamy drzwiczki i studzimy. Całkowicie schłodzony sernik mango wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
sernik-mango

3 komentarze

Odpowiedz