Nie sądziłam, że placuszki przygotowane wyłącznie na bazie płatków owsianych, banana i jajek mogą smakować tak dobrze! Obawiałam się czy czasem przy smażeniu nie pojawią się problemy z obracaniem placuszków (w końcu ich skład jest mocno minimalistyczny), ale wszystko poszło gładko 🙂 Z podanych proporcji wychodzi 8 placuszków (porcja na 2 osoby), więc jeśli macie w domu prawdziwych łakomczuchów należy podwoić składniki.

Placuszki bananowe z płatami owsianymi (bez mąki)

50 g płatków owsianych górskich
2 jajka
1 dojrzały banan
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki cynamonu
Do podania:
cukier puder (opcjonalnie), syrop klonowy, owoce

 

Trudność

10%

Czas wykonania:

20

Płatki owsiane, cynamon, sodę, banana i jajka miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami lub innymi dodatkami. Smacznego!

placuszki-bananowe

 Kartka „Smakuj każdy moment” – www.jakieslodkie.pl

3 komentarze

Odpowiedz