Fondant czekoladowy to deser, który w rozmaitych wariantach chyba najczęściej pojawia się w walentynkowym menu przeróżnych restauracji. Jeśli jednak walentynki zamierzacie spędzić w domu (albo po prostu macie ochotę na coś bardzo czekoladowego bez okazji), bez problemu możecie ten efektowny deser stworzyć w swojej kuchni. Tym razem fondant przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego i podałam go z kwaśnymi owocami leśnymi. Myślę, że smaki dobrze ze sobą współgrają, a całość dodatkowo ładnie się prezentuje. Zatem do dzieła!

Fondant czekoladowy z masłem orzechowym i leśnymi owocami

Składniki (4 sztuki):

100 g czekolady
100 g masła
80 g ksylitolu
3 jajka
50 g mąki
4 łyżeczki masła orzechowego (kremowego)
owoce leśne (mogą być mrożone)
kakao i cukier puder do posypania

 

Trudność

40%

Czas wykonania:

40

fondant-czeko

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło – roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Jajka miksujemy razem z ksylitolem do momentu aż podwoją objętość. Dodajemy przygotowaną wcześniej czekoladę z masłem i całość miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia. Foremki smarujemy odrobiną masła i posypujemy kakao (by później bez problemów wyjąć fondant). Pokrywamy 1/3 foremki przygotowaną masą, na środek wykładamy „solidną” łyżeczkę masła orzechowego i resztę znów pokrywamy masą czekoladową (do ok. 4/5 wysokości foremki). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 17-19 minut. Czas uzależniony jest od waszego piekarnika, a także wielkości użytych foremek. Najlepiej zrobić próbę i włożyć jedną foremkę, by przetestować swój piekarnik. Wyciągamy fondant z piekarnika, odstawiamy na minutę, a następnie delikatnie i z uwagą przekładamy na talerz (opcjonalnie można też zostawić go w foremce i wyjadać po prostu łyżeczką). Posypujemy cukrem pudrem, kakao i podajemy z owocami leśnymi (mogą być mrożone). Smacznego!

fondant-4

3 komentarzy

Odpowiedz