Lubię kwaśne dodatki w wypiekach, dlatego też gdy w końcu udało mi się znaleźć w sklepie mrożoną żurawinę, upiekłam sernik, który planowałam zrobić już od dawna. Zamiast cukru dodałam niezawodny ksylitol, a spód tym razem przygotowałam na bazie daktyli, orzechów laskowych i wiórków kokosowych. Jest więc bezglutenowo i bezcukrowo, czyli, powiedzmy, całkiem zdrowo :) Zachęcam do spróbowania!

Sernik z musem żurawinowym (bez cukru i glutenu)

Składniki (tortownica ok. 23 cm):

75 g suszonych daktyli
100 g orzechów laskowych (bez skórki)
25 g wiórków kokosowych

1 kg twarogu sernikowego (dobrej jakości)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1/3 szklanki śmietanki 30%
4 jajka
3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru, jeśli chcemy go używać)

300 g żurawiny (użyłam mrożonej)
ok. 120 g ksylitolu  (lub cukru, jeśli chcemy go używać)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
+ żurawina do dekoracji (ok. 50g)

Trudność

40%

Czas wykonania:

90

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. W blenderze miksujemy następnie orzechy, daktyle i wiórki kokosowe na w miarę gładką masę. Przekładamy na dno tortownicy, wyrównujemy. Podpiekamy spód w piekarniku przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy. Twaróg miksujemy z ksylitolem, mąką i ziarenkami wanilii. Dodajemy następnie kolejno jajka, a na koniec śmietankę. Miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na ok. 70 minut. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy dużą blaszkę z wrzącą wodą). Po upłynięciu wskazanego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na ok. 15 minut. Dopiero potem uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Czas na żurawinowy mus. Do garnuszka wlewamy dwie łyżki wody, sok z cytryny i wsypujemy ksylitol. Dorzucamy żurawinę (prosto z zamrażarki jeśli używamy mrożonej). Całość gotujemy przez kilka minut – aż żurawina się „rozpadnie”. Następnie całość przecieramy przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie pokrywamy musem wierzch sernika.  Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
sernik-z-musem-zurawinowym

3 komentarzy

Odpowiedz