Muffiny piernikowe z dodatkiem powideł śliwkowych też mogą wyglądać wystawnie i elegancko na świątecznym stole – wystarczy tylko użyć odpowiednich papilotek 🙂 Przepis idealny dla osób, którym w tej przedświątecznej gonitwie brakuje czasu na skomplikowane słodkości. Muffiny pięknie pachną korzennymi przyprawami i są odpowiednio wilgotne. Można posypać je cukrem pudrem (imitującym śnieg, którego teraz nam tak bardzo brakuje) albo przygotować lśniącą polewą czekoladową. Wybór należy do was! 🙂

Muffiny piernikowe (korzenne) z powidłami śliwkowymi

Składniki (ok. 12-14 sztuk):

120 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
100 ml oleju kokosowego
oraz:
12 łyżeczek powideł śliwkowych
cukier puder do posypania

Trudność

20%

Czas wykonania:

40

Mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i kakao przesiewamy, dodajemy potem proszek do pieczenia, cukier trzcinowy (lub ksylitol), przyprawę korzenną, cynamon i szczyptę soli – dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy rózgą kuchenną jajka, mleko i olej kokosowy (należy go wcześniej rozpuścić, by miał płynną konsystencję). Do mokrych składników dodajemy suche i całość sprawnie łączymy rózgą. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę więcej mleka. Przekładamy masę do papilotek na muffiny do ok. 1/3 wysokości, następnie na środek kładziemy po łyżeczce powideł śliwkowych. Pokrywamy pozostałą masą do ok. 3/4 wysokości papilotki. Wkładamy nasze muffiny piernikowe do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, ewentualnie możemy ozdobić też polewą czekoladową. Smacznego!

muffiny-piernikowe

2 komentarze

Odpowiedz Food Spotters Anuluj odpowiedź