Pierniczki świąteczne – no kto ich nie piecze na Boże Narodzenie? 🙂 Rok temu podczas wyprzedaży kupiłam uroczą książkę „Cuda z piernika”, w której wypatrzyłam dzisiejszy przepis (dodałam też kilka drobnych zmian od siebie). Jeśli tylko będziecie trzymać się podanego czasu pieczenia, to nie mowy, by wasze pierniczki wyszły twarde jak skała. Możecie więc spokojnie piec je nawet dzień przed Wigilią. Jeśli dobrze liczę, to mój siódmy przepis na pierniczki, opublikowany na blogu, więc jest w czym wybierać!

Pierniczki świąteczne (miękkie)

Składniki:

140 g miodu (prawdziwego!)
200 g brązowego cukru (drobnego)
200 g masła
3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko (średniej wielkości)

Trudność

40%

Czas wykonania:

180

Do garnuszka dodajemy brązowy cukier, masło, miód i przyprawę korzenną. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści (mieszając co jakiś czas). Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy od razu łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy do połączenia (masa będzie się delikatnie pienić). Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 15-20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wlewamy do mąki zawartość garnuszka, wbijamy też jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto będzie się na początku lepić, ale starajmy się nie dodawać więcej mąki (po schłodzeniu będzie idealne). Owijamy ciasto folią i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

renifer

Ilustracja „Pan Renifer” – www.jakieslodkie.pl

Po tym czasie należy rozwałkować ciasto, wyciąć ulubione kształty i piec w 160 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 10 minut (im dłużej pieczone są pierniczki, tym będą twardsze, więc nie należy zbytnio przekraczać tego czasu). Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dużo zależy też od grubości pierniczków, więc warto pilnować pierwszej blaszki i w razie potrzeby dostosować czas. Na początku pierniczki będą wydawać się zbyt miękkie, ale takie mają być – one lekko twardnieją po wyciągnięciu. Należy odczekać ok. 5 minut, a następnie przełożyć je na kratkę do wystudzenia. Ozdobić według uznania lukrem królewskim. Szczegóły odnośnie lukrowania można znaleźć w tym tekście.

pierczki-miekkie-przepis

23 komentarze

Odpowiedz