Beziki, które pokazywałam wam ostatnio (przepis znajdziecie w tym miejscu), można wykorzystać np. do wykonania wegańskiej wersji popularnego deseru Eton mess. W moich słoiczkach oprócz pokruszonych bez znalazły się słodkie, kaszubskie truskawki i kokosowa bita śmietana. Całkowicie przypadkiem wychodzi nam biało-czerwony deser, który możemy podać znajomym np. podczas meczu Polaków z Niemcami (w końcu tylko tym żyje teraz cała Polska) 😉 Jeśli macie ochotę na klasyczny Eton mess z ubitą śmietanką, znajdziecie i taki przepis na blogu (w wersji truskawkowej albo malinowej).

Eton mess (wegańska wersja)

Kilka bez z tego przepisu
1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości
(trzymana przynajmniej przez jeden dzień w lodówce)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
ok. 400 g truskawek + 1 łyżka cukru

Trudność

20%

Czas wykonania:

15

Mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Oddzielamy starannie stałą część od wody i przekładamy do miski. Tłuszcz kokosowy ubijamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej tradycyjną bitą śmietanę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania truskawek. Truskawki kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i intensywnie mieszamy, by puściły nieco soku. W pucharkach tworzymy warstwy – kokosowa bita śmietana, truskawki, pokruszone bezy (itd. do wykorzystania wszystkich składników). Podajemy od razu. Smacznego!

eton-mess-weganski

2 komentarzy

Odpowiedz