Te waniliowe serniczki zniknęły z naszej lodówki naprawdę błyskawicznie. Wszystko za sprawą pysznego kremu na bazie Nutelli, serka mascarpone i śmietanki – po prostu ciężko mu się oprzeć :) Serniczki udekorowałam polskimi truskawkami (w końcu!). Bardzo brakowało mi ich smaku i cieszę się, że z dnia na dzień stają się coraz tańsze. Spodziewajcie się zatem sporej ilości przepisów z ich wykorzystaniem już niebawem 😉

Waniliowe serniczki z kremem z Nutelli

100 g herbatników kakaowych (gf, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej)
50 g oleju kokosowego (lub 50 g masła)
500 g twarogu sernikowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
2 jajka
3 łyżki śmietanki 30 proc.

Krem:

250 g mascarpone
200 g śmietanki 30 proc.
3 łyżki Nutelli
 oraz
truskawki do dekoracji
i
wolnostojące, sztywne papilotki
(zdecydowanie lepiej sprawdzają się do serniczków niż zwykle papilotki)

Trudność

30%

Czas wykonania:

60

Herbatniki miksujemy na pył, dodajemy następnie płynny olej kokosowy albo roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy po łyżce na spód serniczków (do papilotek), wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy do połączenia z mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem (lub ksylitolem), ziarenkami wanilii i śmietanką. Wykładamy na przygotowane wcześniej spody. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na ok. 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mascarpone umieszczamy w misce razem ze śmietanką. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęsty, jednolity krem. Na koniec dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia. Kremem ozdabiamy wystudzone waniliowe serniczki, które dekorujemy następnie truskawkami. Smacznego!

mini-serniczki-z-nutella

4 komentarzy

Odpowiedz