Orzeźwiająca lemoniada pomarańczowa, w obliczu aktualnej, upalnej pogody, to zdecydowanie dobry pomysł! Przyznam szczerze, że pomarańczowa wersja smakuje mi bardziej niż klasyczna lemoniada o smaku cytrynowym. Po pierwsze dlatego, że jest od niej słodsza, po drugie zaś uwielbiam świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy (szklankę takiego soku wypijam zazwyczaj w kilka sekund 😀 ). Zamiast cukru do posłodzenia lemoniady użyłam ksylitolu, ale możecie użyć do smaku też np. płynnego miodu.

Lemoniada pomarańczowa (bez cukru)

600 ml wody mineralnej (może być gazowana)
500 ml soku z pomarańczy (czyli sok wyciśnięty z ok. 4 dużych pomarańczy)
3 łyżki ksylitolu (lub mniej jeśli pomarańcze są bardzo słodkie)
4 łyżki soku z cytryny
do podania: listki mięty, kawałki cytryny i pomarańczy, lód

 

Trudność

10%

Czas wykonania:

10

Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, ksylitol i 600 ml wody mineralnej. Mieszamy. Sprawdzamy czy lemoniada jest wystarczająco słodka (dużo zależy od tego, jak słodkie były pomarańcze). W razie konieczności dodajemy więcej ksylitolu. Wstawiamy do lodówki, by nasza lemoniada pomarańczowa mocno się schłodziła. Po schodzeniu przelewamy do szklanek i podajemy z kostkami lodu, liśćmi mięty, kawałkami cytryny i pomarańczy. Gotowe!

lemoniada-pomaranczowa-domowa

2 komentarzy

Odpowiedz