Taki śniadaniowy koktajl mogłabym pić codziennie! Dokładne proporcje na niego znalazłam w książce „Smakowita Ella” (książka z roślinnymi przepisami, która całkiem niedawno pojawiła się w księgarniach). Został określony mianem „najlepszy”, więc postanowiłam go szybko wypróbować. Zwiększyłam porcję dwukrotnie, zamiast daktyli dodałam miód i dorzuciłam jeszcze nasiona chia. Koktajl wychodzi naprawdę bardzo sycący i świetnie sprawdza się w roli szybkiego śniadania. Na pewno będę do niego wracać 🙂

Śniadaniowy koktajl z awokado, bananem i malinami

(na 4 porcje)

1 dojrzałe awokado
2 dojrzałe banany
ok. 600 ml mleka (np. migdałowego, ale można użyć dowolnego)
200 g malin (lub np. jagód) – poza sezonem najlepiej użyć mrożonych
ok. 60 g płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
2 garście szpinaku baby
2 wypestkowane daktyle*
 * można zastąpić do smaku miodem

Trudność

10%

Czas wykonania:

10

W blenderze kielichowym umieszczamy obrane awokado, pokrojone na mniejsze kawałki banany, maliny, mleko, szpinak, płatki owsiane, nasiona chia i daktyle (ewentualnie miód, powinna wystarczyć 1 łyżka). Miksujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby należy dolać więcej mleka. Śniadaniowy koktajl gotowy!

śniadaniowy koktajl

śniadaniowy koktajl

2 komentarze

Odpowiedz