W końcu się doczekałam – na targu pojawił się ukochany rabarbar. Uwielbiam sięgać po sezonowe produkty w swojej kuchni, więc przygotujcie się teraz na rabarbarowe wypieki i desery (do czasu aż pojawią się zawsze wyczekiwane polskie truskawki). Na dobry początek sezonu, rabarbar wykorzystałam do szybkiej śniadaniowej owsianki, którą od jakiegoś czasu zawsze wzbogacam o dodatek nasion chia (obecnie można już kupić je dosłownie wszędzie). Owsiankę dodatkowo posypałam jeszcze prażonymi migdałami. Jak dla mnie to idealne śniadanie :)

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem i nasionami chia

(na dwie duże porcje)

1  1/2 szklanki płatków owsianych (górskich)
1 łyżka nasion chia
2 szklanki mleka (roślinnego, krowiego lub mieszanki mleka i wody)
1 łyżka miodu
Karmelizowany rabarbar:
2 łyżki wody
4 łyżki cukru
3 łodygi rabarbaru
Oraz:
garść płatków migdałowych

Trudność

20%

Czas wykonania:

20

Rabarbar dokładnie myjemy, następnie kroimy na kawałki (ok. 1 cm). Do garnuszka wlewamy 2 łyżki wody i wsypujemy cukier. Wstawiamy na gaz. Trzymamy na ogniu (bez mieszania) do czasu aż cukier zacznie nabierać brązowej barwy. Dodajemy w tym momencie od razu kawałki rabarbaru. Mieszamy i gotujemy do czasu aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odstawiamy.

Czas na owsiankę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i nasiona chia. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut do momentu aż płatki będą miękkie. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę miodu. Owsiankę podajemy z karmelizowanym rabarbarem, a całość posypujemy dodatkowo prażonymi migdałami (wystarczy podprażyć je przez chwilę na suchej patelni do czasu aż zaczną nabierać brązowo-złotej barwy). Owsianka z rabarbarem gotowa – smacznego!

owsianka z rabarbarem

3 komentarzy

Odpowiedz