Po krótkim oddechu po świętach wracam do was z czekoladowym, kuszącym deserem (właściwie świetnie sprawdzi się także jako niepośpieszne śniadanie). Czekoladowa tapioka z dodatkiem musu truskawkowego, który dosłodziłam dojrzałym, także zmiksowanym bananem, zachwyci miłośników wszelkich puddingów. Do deseru dodałam trochę deserowej czekolady, ale jeśli wolicie możecie użyć rzecz jasna także gorzkiej. Mówię wam, pyszności!

Czekoladowa tapioka z musem truskawkowym

300 ml mleka kokosowego
300 ml innego mleka roślinnego albo krowiego
(opcjonalnie można dać też kokosowe, ale deser wyjdzie wówczas dość „ciężki”,
więc lepiej pomieszać to mleko z innym)
70 g drobnej tapioki
2 łyżki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
40 g czekolady (ja użyłam deserowej, można dać też gorzką jeśli lubicie)
ok. 300 g truskawek (poza sezonem mogą być też mrożone)
1 dojrzały banan
Oraz:
puder z liofilizowanych truskawek (opcjonalnie),
wierzch deseru można ozdobić też po prostu kawałkami świeżych truskawek

 

Trudność

20%

Czas wykonania:

80

Do garnuszka wlać 300 ml mleka kokosowego i 300 ml np. mleka krowiego (albo innego). Dodać tapiokę i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać ksylitol (lub inną substancję słodzącą) i całość wstawić na gaz. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez ok. 15-20 minut (co chwilę pudding należy mieszać). Pudding jest gotowy w momencie, gdy tapioka stanie się przezroczysta. Po tym czasie ściągnąć tapiokę z ognia i od razu dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie.

tapioka-czekoladowa

Truskawki zmiksować razem z bananem na gładki mus. Spróbować i w razie potrzeby odrobinę dosłodzić. Liofilizowane truskawki (kilka wystarczy) zmiksować na puder. Można przesiać opcjonalnie przez sitko (ja nie przesiewałam).  Przełożyć czekoladową tapiokę i mus truskawkowy do słoiczków albo pucharków (warstwowo). Tuż przed podaniem posypać na wierzchu truskawkowym pudrem. Czekoladowy pudding można podawać na ciepło albo na zimno (po wstawieniu do lodówki pudding mocniej zgęstnieje). Smacznego!

czekoladowa-tapioka

4 komentarze

Odpowiedz