W zakończonym już konkursie z marką Electrolux, jak zapewne pamiętacie, do wygrania były dwa piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX. Wybór zwycięzcy był naprawdę bardzo trudny, ale ostatecznie nagroda powędrowała do Diany (i jej mamy), która przygotowała na konkurs apetyczne marchewkowe babeczki. Kreatywny opis, dołączony do zdjęcia, idealnie oddawał myśl kampanii #BakeForSomeone, której ideą jest dzielenie się radością pieczenia z innymi 🙂 Drugą częścią nagrody była także publikacja zwycięskiego przepisu na łamach bloga. Zatem dzisiejsza receptura, jak i fotografie, to dzieło Diany. Babeczki marchewkowe ze sporą ilością bakalii, na wierzchu zaś ozdobione delikatnym kremem na bazie mascarpone, twarożku i białej czekolady. Nie sposób się oprzeć! 🙂

Babeczki marchewkowe z bakaliami

i kremem mascarpone z białą czekoladą

(na 12 dużych babeczek)

1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
4 duże jajka
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki drobno startej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
ok. 140 g bakalii
(np. posiekane orzechy pekan, włoskie, migdały, suszone wiśnie, rodzynki, suszona żurawina)
250 g mascarpone
3 łyżki zmielonego twarożku
80 g białej czekolady
opcjonalnie cukrowa posypka do dekoracji (np. o smaku mango)

Trudność

30%

Czas wykonania:

60

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo olej. Dokładnie łączymy składniki. Wsypujemy wymieszaną mąkę gryczaną, owsianą i kokosową wraz  z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i posiekane bakalie. Przekładamy masę do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Jeśli macie mniejsze papilotki, niż te na zdjęciu, czas pieczenia może się nieco skrócić. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy z twarożkiem i roztopioną czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wystudzone babeczki. Przed podaniem wierzch możemy ozdobić posypką. Smacznego!

Zdjęcia i przepis: Diana (mientablog.com)

babeczki marchewkowe

5 komentarzy

Odpowiedz