Pamiętacie mój ulubiony mazurek malinowy z tego przepisu? Jeśli lubicie kremy tego typu (a szczególnie lemon curd) i tegoroczna propozycja powinna przypaść wam do gustu :)  Tym razem oprócz soku z cytryny do kremu dodałam też zmiksowane mango (koniecznie musi być bardzo dojrzałe, by smak kremu był wyrazisty). Kolor tego wielkanocnego mazurka ma moc! I przywołuje wiosnę, która chyba gdzieś zabłądziła (całe szczęście do mnie śnieg nie dotarł, ale wczorajsze zdjęcia z np. zaśnieżonej Warszawy nie napawały optymizmem). Wiosno, czekamy z utęsknieniem! :)

Wielkanocny mazurek z mango curd

(z podanych proporcji wyjdą dwa mazurki o średnicy ok. 20 cm)

150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli

 

Mango curd:
250 g musu z mango – czyli ok. 1 pełna szklanka
(mango musi być naprawdę bardzo dojrzałe, by smak kremu był wyrazisty, więc jeśli takiego nie macie,
lepiej sięgnąć po przecier z mango z puszki)
3 żółtka
ok. 1/4 szklanki cukru (lub innej substancji słodzącej)
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła

oraz:

kilka pokruszonych bezików do dekoracji oraz opcjonalnie czekoladowe jajeczka

 

Trudność

30%

Czas wykonania:

90

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy. Dodajemy sól, masło i całość siekamy nożem. Dorzucamy jajko i sprawnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, a następnie przenosimy na blaszkę (niepotrzebne brzegi odcinamy wałkiem). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy na chwilę do lodówki, by schłodzić ciasto ponownie przed pieczeniem (ok. 10 min. wystarczy). Kruchy spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut (pieczemy bez obciążenia, by tym razem boki ciasta nieco opadły, bo mazurki nie są wysokimi ciastami). Studzimy.

W czasie pieczenia albo nawet dzień wcześniej należy przygotować mango curd. W metalowej misce umieszczamy mus z mango, żółtka, cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość łączymy. W garnku gotujemy wodę. Kładziemy miskę na garnek (nad parą) i mieszamy co jakiś czas przez kilka minut aż krem wyraźnie zgęstnieje*. Następnie ściągamy z garnka i dodajemy od razu pokrojone na kawałki masło. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kremem pokrywamy przygotowany wcześniej spód. Tuż przed podaniem (nie szybciej!) mazurek z mango curd ozdabiamy pokruszonymi bezami. Smacznego!

* Mango curd można przygotować też w garnuszku (nie na parze), ale opcja podgrzewania masy nad parą jest bezpieczniejsza (np. nie przypalimy curdu).

mazurekzmangocurd

7 komentarzy

Odpowiedz