Kokosowy pudding z tapioki to ostatnio moja miłość :) Podobną kombinację smakową pokazywałam wam już kiedyś, ale z użyciem nasion chia. Tym razem dzięki użyciu tapioki pudding ma ciekawą, intrygującą konsystencję. Takie puddingi uwielbiam podawać z dużą ilością musu z mango, który moim zdaniem idealnie komponuje się ze smakiem mleka kokosowego.  Pudding można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Ja osobiście wolę go w tej chłodniejszej odsłonie. Polecam na deser albo szybkie, drugie śniadanie.

Kokosowy pudding z tapioki z mango

(składniki na 2 duże porcje jak na zdjęciu albo 4 mniejsze)

400 ml mleka kokosowego
400 ml innego mleka roślinnego albo krowiego (ewentualnie wody)*
100 g drobnej tapioki (ok. 1/2 szklanki)
2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej (np. cukru trzcinowego)
1 laska wanilii
1 duże, dojrzałe mango
  
* opcjonalnie można użyć też wyłącznie mleka kokosowego (czyli w sumie 800 ml),
ale ja osobiście wolę pomieszać to mleko z innym

Trudność

20%

Czas wykonania:

80

Do garnuszka wlać 400 ml mleka kokosowego i 400 ml np. mleka krowiego (albo innego). Dodać tapiokę i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać cukier, ziarenka z wanilii i całość wstawić na gaz. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez ok. 15 minut (co chwilę mieszać). Pudding jest gotowy w momencie, gdy tapioka stanie się przezroczysta. Przelać do pucharków. Mango obrać, pokroić i zmiksować na gładki mus. W razie potrzeby można trochę dosłodzić (u mnie nie było to konieczne). Ozdobić musem wierzch puddingu. Można podawać na ciepło albo schłodzić w lodówce (ja osobiście wolę na zimno). Kokosowy pudding z tapioki pysznie smakuje zarówno jako śniadanie, jak i deser. Smacznego!
pudding-z-tapioki-2

3 komentarzy

Odpowiedz