Szczęśliwi ci, którzy miesiąc temu zrobili ciasto na piernik staropolski i teraz mogą cieszyć się jego smakiem 🙂 Ale mam też coś dla spóźnialskich – szybki piernik bezglutenowy. Przepis znalazłam w książce Anny Starmach „Pyszne na słodko”. Trochę zmodyfikowałam recepturę, bo zamiast mąki pszennej użyłam właśnie mieszanki mąk bezglutenowych, a orzechy włoskie zastąpiłam suszoną żurawiną. Całość ozdobiłam polewą czekoladową, srebrną cukrową posypką i suszoną żurawiną. Wyszło smakowicie 🙂 Piernik można też oczywiście przełożyć klasycznie powidłami śliwkowymi, ale to już jak kto lubi 🙂

Szybki piernik bezglutenowy z suszoną żurawiną

Składniki:

350 g mąki bezglutenowej*
(u mnie 100 g mąki migdałowej, 100 g mąki ziemniaczanej, 90 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki amarantusowej)
150 g cukru trzcinowego
200 g miodu
120 g miękkiego masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki przyprawy korzennej
10 g kakao
1/3 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić orzechami włoskimi)

* można zastąpić pszenną

Trudność

30%

Czas wykonania:

80

Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę korzenną – mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki (koniecznie, ułatwi to później krojenie piernika). Białka oddzielamy starannie od żółtek. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie miód (płynny) – miksujemy. Dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch turach do masy i mieszamy całość już delikatnie łyżką. Na koniec dorzucamy jeszcze suszoną żurawinę (można wcześniej wymieszać ją z odrobiną mąki ziemniaczanej) i delikatnie łączymy. Wlewamy do foremki („keksówki”), wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nasz piernik bezglutenowy jest już gotowy). Po wystudzeniu ozdabiamy polewą czekoladową, suszoną żurawiną i np. srebrną cukrową posypką. Smacznego!

piernik-bez-glutenu

piernim-bezglutenowy

4 komentarze

Odpowiedz