Ochota na trufle pojawiła się u mnie podczas oglądania jednego z ostatnich odcinków polskiego MasterChefa. Tym razem jednak postanowiłam wykonać zdrowszą wersję tych małych słodkości. W ich składzie znajdziecie jedynie daktyle, migdały, odrobinę masła (można zastąpić też olejem kokosowym) i kakao. Powstała masa jest przyjemna „w obróbce” i na pewno nie będziecie mieć trudności z formowaniem kształtnych kulek, z czym wyraźnie mieli problemy niektórzy uczestnicy wspomnianego już kulinarnego programu 🙂

Daktylowe trufle z migdałami (bez cukru)

Składniki (na ok. 12 dużych trufli):
250 g daktyli suszonych (bez pestek)
100 g zmielonych migdałów
30 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
1 łyżka kakao
oraz:
 kakao, posiekane migdały albo wiórki kokosowe do obtoczenia

Trudność

20%

Czas wykonania:

25

Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Odsączamy z wody i następnie wkładamy do melaksera razem z roztopionym masłem. Miksujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy potem zmielone migdały i łyżkę kakao. Ja na tym etapie całość łączyłam już łyżką. Z tak powstałej masy formujemy kulki, które obtaczamy np. w wiórkach kokosowych, migdałach albo w kakao. Trufle przechowujemy w lodówce. Smacznego!

daktylowe-trufle-z-migdalami

11 komentarzy

Odpowiedz