Wczoraj w moje ręce trafiła najnowsza książka Nigelli Lawson „Po prostu Nigella. Smacznie, łatwo, przyjemnie”. Podczas jej przeglądania od razu moją uwagę przykuł przepis na brownie z Nutelli. – Jeszcze nie widziałam, żeby coś tak szybko zniknęło z talerzy. Od tamtego czasu robiłam je wiele razy – reklamowała ciasto Nigella. Przepis jest wyjątkowy, bo zawiera tylko dwa składniki – jajka i Nutellę. Okay, może i w Nutelli składników jest więcej, ale wiecie o co mi chodzi 🙂  Byłam bardzo ciekawa, co z tego przepisu wyjdzie, więc już następnego dnia po zakupie książki pobiegłam do kuchni eksperymentować. No i wyszło – ciasto ma konsystencję jak rasowe, wilgotne brownie (i przy okazji jest bezglutenowe). Możecie je posypać tylko cukrem pudrem (tak jak zrobiła to autorka), ale osobiście polecam użyć jakiś kwaśnych dodatków, bo samo w sobie jest dość słodkie. Nigella zaznacza, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, ale wątpi, żeby do tego czasu dotrwało. W końcu to przepis na niewielką blaszkę, idealną na eksperymenty. Próbujecie? 🙂

Brownie z Nutelli (tylko z dwóch składników!)

Składniki (wg przepisu foremka o boku 20 cm, ja użyłam tortownicy 18 cm):

4 jajka

270 g Nutelli

opcjonalne dodatki: cukier puder, kwaśne owoce albo konfitury, lody, bita śmietana

Trudność

20%

Czas wykonania:

30

Jajka wbić do miski i ubijać do czasu aż podwoją swoją objętość (ok. 5 minut). Nutellę odmierzyć do miseczki i podgrzać (np. przez ok. 1 minutę w mikrofalówce), by miała bardziej płynną konsystencję. Wymieszać, a następnie lekko ciepłą dodawać stopniowo do ubitych wcześniej jajek – całość mieszać już delikatnie rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec ok. 17-20 minut (ja użyłam mniejszej foremki niż w przepisie, więc piekłam ciasto o ok. 5 minut dłużej) w temp. 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia (koniecznie, będzie miało lepszą konsystencję). Można posypać cukrem pudrem, podawać z lodami, bitą śmietaną, sezonowymi owocami albo domową frużeliną. Smacznego!

brownie-z-nutelli-nigelli-lawson

18 komentarzy

Odpowiedz