Dostawa całego wiadra przepysznych śliwek od babci oznaczała dla mnie tylko jedno – muszę zrobić koniecznie kruche ciasto! Śliwki świetnie smakują w towarzystwie odrobiny cynamonu, a jeszcze lepiej z dużą ilością kruszonki – tym razem takiej z dodatkiem płatków owsianych. Zaraz po wczorajszej sesji zjadłam od razu dwa kawałki, więc ostrzegam – ciacho naprawdę szybko znika :)

Kruche ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

Składniki(średnica ok. 22-24 cm):

Kruche ciasto:

150 g masła (zimnego)
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Owsiana kruszonka:

80 g płatków owsianych
30 g brązowego cukru (jeśli nie mamy, może być też biały)
3 łyżki mąki
70 g masła (zimnego)

Oraz:

2 łyżki mąki migdałowej
(ewentualnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżka bułki tartej)
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
(najlepiej domowego, można zastąpić ewentualnie cukrem wanilinowym)
ok. 400 g śliwek

191f1-tarta-ze-sliwkami-i-kruszonka-owsiana

31546-tarta-sliwkowa-z-kruszonka

Na samym początku należy przygotować kruche ciasto. W misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i całość sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dolewamy zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do schłodzenia do lodówki na minimum 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy ciasto na formę do tarty. Odcinamy niepotrzebne brzegi. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników (najlepiej w tym czasie przygotować kruszonkę i śliwki).

W misce umieszczamy płatki owsiane, brązowy cukier oraz mąkę. Mieszamy i dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło. Całość rozcieramy tak, by powstała nam kruszonka.

Na schłodzony w lodówce spód ciasta wysypujemy równomiernie łyżkę mąki migdałowej (albo tyle samo bułki tartej, jeśli nie mamy mielonych migdałów). Do małej miseczki wsypujemy resztę mąki migdałowej (albo ziemniaczanej), cynamon i cukier z wanilią. Mieszamy i posypujemy przepołowione śliwki. Potrząsamy delikatnie miską, w której znajdują się śliwki, by dobrze rozprowadzić naszą mieszankę. Rozkładamy następnie śliwki na spodzie ciasta (skórką do dołu), starając się układać je dość ciasno. Całość posypujemy na koniec obficie kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

43175-sliwki-2

5 komentarzy

Odpowiedz